![]() |
Tweet |
Ülkemizin bir çok yerine yağan kar yağışı çeşitli görseller sunarken 1974 yılında üretime başlayan ve Ülke ekonomisine ürettiği enerji ile katkı sunan Keban HES Barajı son yağışla Kar'a büründü
AA Muhabirinin Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkililerinden aldığı bilgiye göre Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 1330 MW kurulu gücü ve yıllık ortalama 6,6 milyar kilovatsaatlik enerji üretim kapasitesi ile işletmeye alındığı dönemde ülkemizin en büyük hidroelektrik santrali oldu. Tesis halen ülkemizin en büyük üçüncü hidroelektrik santrali konumunda bulunuyor.
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 8 Enerji üretim ünitesi ile 2024 yılında 5 Milyar 500 Milyon Kw saat enerji ürett. Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 2024 yılında 1.100 Milyon KW saat az enerji üretmişti.
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali Barajına Son kar yağışı ile üretimin artacağı ve bu yıl yıllık ortalama 6,6 milyar kilovatsaatlik enerji üretim kapasitesine ulaşılacağı belirtildi.
Keban Baraj Gölü Türkiye'nin en büyük yapay gölüdür. Doğal Göller arasında 675 km2'lik alanıyla 3.sırada yer almaktadır. Baraj Gölünün Murat vadisi boyunca uzunluğu 125 km.dir.
Elazığ ilimizde ve Fırat Nehri üzerinde yer alan Keban Barajı, işletme süresince 283 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üreterek milli ekonomiye yaklaşık 744 milyar TL'lik dev bir katkı sağladı.
Türkiye'nin enerji ihtiyacını temin etmek maksadıyla 1965 yılında inşasına başlanan ve yaklaşık 10 yılda tamamlanan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Türkiye'nin mevcut ve gelecekte tesis edilecek sanayi tesislerini beslemek ve genel olarak elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak maksadıyla yapıldı
İşletmeye uygun maksimum su kotu: 845 metre, Baraj'da şu anki su kodu 834.02 su seviyesi şu an 11 metre aşağıda olmasına rağmen son yağışlarla su seviyesi yükselmeye başladı.
Keban Barajında 820 su koduna kadar Elektrik üretilmektedir.