![]() |
Tweet |
Arapgir mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan ‘’Arapgir Balıklı Pilavı’’Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi.
Arapgir Balıklı Pilavı, coğrafi sınırda sarıbalık olarak isimlendirilen sazan balığı veya alabalıkların içinin tereyağında kavrulmuş kuru soğan, domates, biber ve domates salçasının içine baharat ve pilavlık bulgurun ilaveedilmesiyle elde edilen harçla doldurulup pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir yemektir.
Arapgir Balıklı Pilavın coğrafi sınırda uzun bir geçmişi vardır. Arapgir ilçesinin mutfak kültüründe önemlibir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Kuru soğan ince ince doğranır ve geniş bir kap içerisine 250 gr tereyağı ilave edilerek rengi pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine domates salçası ilave edilerek karıştırılır. Küp doğranmış domates ve yeşilbiberler ilaveedilir. Üzerine 200 gr bulgur, tuz, karabiber ve Arapgir Mor Reyhanı ilave edilip 3 dakika kavrularak balıklarıniçlerine doldurulacak harç hazırlanır. Balıklar temizlenip yıkandıktan sonra içleri harçla doldurularak pişirmekabının altına dizilir. Balıkların üzeri 300 gr bulgur ile kapatılır üzerine sıcak su ilave edilir ve pişirme kabının kapağıkapatılır. 30 dakika kısık ateşte pişirilir. Servis tabaklarına alınmadan önce 100 gr tereyağı eritilip üzerinegezdirilerek her tabakta bir balık ve yanında pilav olacak şekilde sıcak olarak servisi yapılır. İsteğe göre üzerine herporsiyon için 10 - 15 gr doğranmış maydanoz ilave edilir.