Bugun...



‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile ArapgirKızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2025 14:32

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile ArapgirKızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

Arapgir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan tescil süreci başarıyla tamamlanarak, bu eşsiz lezzet coğrafi işaret tescil belgesi ile koruma altına alındı. Yöresel mutfağın önemli bir unsuru olan Arapgir Kızartması, hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayacak hem de gelecek nesillere özgün haliyle aktarılacak.

Arapgir'in geleneksel lezzetlerinden biri olan Arapgir Kızartması, düğünlerde ikram edilen özel bir yemek olarak kültürel mirasımızı yaşatmaya devam ediyor. Bu özel yemek, bölgedeki düğünlerin en önemli öğelerinden biri haline gelmiş durumda. Hem lezzetiyle hem de sunumuyla misafirlere unutulmaz bir tat deneyimi yaşatan Arapgir Kızartması, geçmişten günümüze kadar süregelen bir gelenek olarak, düğünlerde yerini alıyor.

Arapgir Kızartması; koyun, kuzu ya da keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin, sade veya soslu olarak eritilmiş tereyağında hafif ateşte tüm yüzeylerinin kızartılması, soğan ve soslu haliyle sıcak su eklenerek pişirilmesi suretiyle yapılan bir et yemeğidir.

Arapgir Kızartması iki farklı yöntemle yapılır. İlk yöntemde et sade olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir ve sosu eklenir. İkinci yöntemde ise et soslu olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir. Etler derin bir tencerede eritilen tereyağında kaşık yardımıyla çevrilerek aroma ve sıcaklık kazanır. Bu işlem, kısık ateşte yapıldığında etin rengi yavaşça değişir ve eriyen tereyağı, etin aromasıyla birleşir. Arapgir Kızartmasının özelliği, kemikli etlerin eritilmiş tereyağında çevrilerek tüm yüzeyinin kızartılması ve iki farklı usulle pişirilmesidir.

Tescil belgesinin alınmasıyla Arapgir Kızartması, artık sadece bir yemek değil, Arapgir'in kültürünün bir parçası olarak da korunacak ve tanıtılacaktır.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Arapgir Haberleri

Bu haber 366 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
4263 Okunma
2068 Okunma
1074 Okunma
967 Okunma
894 Okunma
869 Okunma
842 Okunma
769 Okunma
730 Okunma
670 Okunma
665 Okunma
612 Okunma
585 Okunma
584 Okunma
471 Okunma
463 Okunma
460 Okunma
453 Okunma
448 Okunma
396 Okunma
367 Okunma
360 Okunma
358 Okunma
355 Okunma
6046 Okunma
5590 Okunma
5370 Okunma
5078 Okunma
4978 Okunma
4938 Okunma
4905 Okunma
4786 Okunma
4765 Okunma
4695 Okunma
4534 Okunma
4392 Okunma
4263 Okunma
4046 Okunma
3512 Okunma
3317 Okunma
3271 Okunma
2084 Okunma
2068 Okunma
1812 Okunma
1683 Okunma
1639 Okunma
1521 Okunma
1465 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI