Tweet |
Elazığ’ın Keban ilçesi Ulupınar köyündeki Alevi Bektaşileri 444 yıllık geleneklerini düzenledikleri şenlikle sürdürüyor. Bu yıl 27.si Düzenlenen’’Birvan Başpınar Piri Davut Şenlikleri ‘’inde 200 kurban kesilirken Piri Davut türbesine giden hastalar şifa aradı.
Keban’ın Ulupınar köyü yakınlarındaki Birvan Başpınar kaynak suyunun bulunduğu tepedeki Piri Davut Türbesini her yıl binlerce vatandaş tarafından ziyaret ediliyor.
Ulupınar Köylüleri tarafından 444 yıldan bu yana gelenek haline gelen Piri Davut Türbesi etrafındaki etkinliklerin bu yılki bölümünde yaklaşık 200 Aile kurban kesti.
Bu yıl 27.si düzenlenen ve Keban-Elazığ çevresinden gelen binlerce vatandaşın katıldığı şenliklerde kesilen kurbanlar kazanlarda pişirilerek şenliğe gelen misafirlere ikram edildi.
Köy Muhtarı Nazım Sezer etkinlikte köyün sorunlarını anlattı ve çözüme ulaştırılmasını istedi.
Ulupınar Köyü Muhtarı Nazım Sezer ‘Bu yıl Etkinliklerde 200 İle 250 arası kurban kesilmiştir.
Piri Davut bir Anadolu evliyası olduğunu, vasiyeti üzerine defnedildiği Ulupınar köyüne bugün etkinliklerle buraya hayat verdiğini savundu,
Sezer, Piri Davut’un 1580 yılında vefat etmesinden sonra atalarımız bu etkinlikleri düzenlemeye başladılar. Piri Davut şenliklerinde insanlara doğrunun bilginin sevginin mesajları verilir. Bizler insanlara barışın kardeşliğin timsali olan Piri Davut’u yaşatmak için bu etkinlikleri düzenledik. Bu şenliklerde Hacı Bektaş velinin sevgisini, Mevlana’nın hoşgörüsünü, Yunus Emre’nin inancını yeniden hatırlama olanağı buluyoruz.” Dedi
Bu gibi şekilde bir organize yapmak ciddi bir emek gerektiriyor, bir fedakarlık gerektiriyor, Hepimize verdiğiniz emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür programlar bize birlik beraberlik, dayanışma ve hoşgörüyü artıracak, Kültürel değerlerimizi artıracak olan organizasyonlar. Ne yazık ki komşuluk ilişkilerin zayıfladığı, İnsani ilişkilerimizin zayıfladığı bu günlerde bu türlü programlar bizleri bir araya getiriyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kesilen kurbanların yüce Allah katında kabul edilmesini diliyorum ”dedi.
Ulupınar köyüden Emekli- Eğitimci Hayrettin Tuncel; “480 yıllık bir geçmişi var bu geleneğin. Burada yatan zat Piri Davut’tur Horasan’dandır. Gençlik dönemi Erzincan’da ve yaşlılık dönemi burada geçiyor. Burada vasiyet ediyor ben vefat edersem beni bu tepeye defnedin ve buraya defnediliyor.
Bu dedelerimizden kalan bir mirastır, bir kültürdür. Burada bir paylaşım ve birlik vardır.” Dedi.
Bu geleneğin kendilerine atalarından miras kaldığını ifade eden köylülerde birlik ve beraberliğin önemine değindi.
Yazar Midran Yokuş, Birvan Köyü’nün her türlü inanca ve ırka sahip insanın buluşma noktası olduğunu, Köyümüz Tarihi bir kadim köydür" dedi.
Köy sakinlerinden Şerif Ercan, çocukluğundan beri her yıl etkinliğe kurbanlarıyla geldiklerini dile getirdi.
Akademisyen Mehmet Ercan, inanışa göre kurbanların aslında suya kurban edildiğini söyledi.
Keban Derneği Başkanı Ayhan Şimşek, etkinlikle sosyal bağların güçlendiğini ifade etti.
Birçok davetlinin katıldığı Şenliğe çevre il ve İlçelerden yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
( www.keban.com.tr KEBAN GAZETESİ sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz. )