Tweet |
Ulupınar (Birvan) köyünün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla, köy muhtarı Nazım Sezer’in talep ve gayretleri sonucu, Keban Kaymakamı Furkan ATALIK Başkanlığında toplantı düzenlenmiştir. Keban Kaymakamı ve beraberinde ki Özel İdare yetkilileri, Köy Yolları Şube Müdürü, kurum amirleri, Jandarma komutanı, Keban Meclis üyeleri Nadir Can ve Aygün Doğan’ın katıldığı toplantıda köyün sorunları konuşuldu. Aile Çay Bahçesinde yapılan toplantıya elli köylünün katıldığı gözlenmiştir.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gazetemiz yazarı Midran Yokuş, ilçe kaymakamı ve gelen heyete köyün sosyal yapısı ve sorunlarını dile getirmiştir:
“Köyümüze gelerek, sorunları yerinde tespit edip, olanaklarınızın el verdiği ölçüde çözüme kavuşturacağınıza inanan köylülerim adına hoş geldiniz diyorum. Ben, elli yıllık basın yaşamımda köylerde ne zaman kaymakam görmüşsem Yaşar Kemal’in Teneke romanı aklıma gelir.
Köyümüz, 400 yıllık bir tarihe sahiptir. Öbür dünyaya göç etmiş atalarımızdan duyduklarımız ve bizim 70, 80 yıllık ömrümüzde gördüğümüz yaşadığımız, bu köyde yaşayanların yurttaşlık görevini eksiksiz yerine getirdikleridir. Herkes vergisini ödemiş, bir tek cinayetin işlenmediği, hırsızlıktan dolandırıcılıktan kimsenin aranmadığı, bir tek asker kaçağı insan olmadığı bir köydür. Bu gelenek kültür, yüz yıllardır böyle devam etmektedir.
1938 yılında okul açılmıştır. 2014 yılında bu köyle ilgili yazmış olduğum ve size takdim edeceğim BIRÎWAN eserinde, Türkiye’de adı şanı duyulan üniversitelerden 249 mezun gençlerimiz vardır. 22 doktor, 17 sağlıkçı, 68 mühendis, 11 hukukçu, 9 bankacı, 150 öğretmen, 4 uzman, 7 iktisatçı, 7 bilgisayar uzmanı, 5 gazeteci, edebiyat dünyasında kitapları yayınlanan üç yazarımız, 17 mimar-ressam, 1 albay, 17 güvenlik elemanı, 25 ziraatçı ve 18 diğer meslek gurubunda insanımız vardır. Toplam nüfus 1448’dir. Bu bilgileri sizlere iletme nedenim, köyün eğitim seviyesiyle bağlantılı daha birkaç yıl öncesine kadar çevremizde “örnek köy” olarak gösterilirken; son zamanlarda alt yapı sorunlarından kaynaklı, en geri kalmış köy konumundadır. Köylülerimiz sorunları dile getirecektir. Köyün temel, belli başlı üç sorunu vardır: Kanalizasyon, yol ve su sorunu. Keban’ın 30 köyünde, beş on evin olduğu mezralarda bile kanalizasyon varken, bu çağda ve 1500 nüfuslu köyde ne yazık ki kanalizasyon yok. Kanalizasyonla birlikte, yol sorunu da kendiliğinden çözülmüş olacak. Bu köyün bütün evleri bağ bahçe ve ağaçlıklar arasındadır; bir yangın anında itfaiye araçlarının girmesi mümkün değildir. Köyümüze yapacağınız hizmetle, unutulmayan kaymakamlarımızdan olacağınız umuduyla, köylülerim adına teşekkür ediyorum. “
Kaymakam teşekkür ederek, öncelikli sorunun proje dâhilinde yolların yapılması gerektiğini ve kanalizasyonun da ancak bu aşamadan sonra yapılabileceğini açıklarken; yol konusunun en kısa zamanda ele alınacağını belirtti.
Bu konuşmada sonra, söz alan Divan Dinler, bir önceki köy yönetiminin köyün yollarıyla ilgili plansız, projesiz işi başlattığı yol çalışmalarında adil davranılmadığından mağdur olduklarını dile getirdi.
Hayrettin Tuncel, köyün tali sorunları üzerinde konuştu.
Zülfikar Yanık, Derviş Mahallesi’nde yaşlı ve hasta insanların yaşadığını ancak yollarının olmaması nedeniyle büyük sıkıntılar çektiklerini açıklaması üzerine Kaymakam, bu mahallenin de yol sorununun haledileceğini belitti.
Köy muhtarı, kanalizasyon olmadığı için mutfak ve banyo sularının arklara verildiğini, bu nedenle ağaçların kuruduğunu belirtti. Mustafa Turan, Abbas Tuncel, Mikayil Özmen kanalizasyon konusu üzerine konuşmalarını sürdürdü. İlgili kurum amirleri kanalizasyonun düzenli çalışabilmesi için ailelerin yaz-kış oturmasının ve kullanmasının gerekliliğini açıklamaları üzerine söz alan Mehmet Şimşek, çalıştığı Sivrice bölgesinden mezraları örnek göstererek bu zorunluluğun pek de geçerli olmadığını açıkladı.
Konuşmaları dinleyen kaymakam, köyün sorunlarıyla ilgileneceklerini ve ellerindeki olanaklar ölçüsünde çözüme kavuşturulacağını söyleyerek, toplantı saat 15.30’da sona ermiştir. Haber Midran Yokuş