Bugun...



KARNE, ÇOCUĞUN DEĞERİNİ BELİRLEYEN BİR ÖLÇÜT DEĞİLDİR!

PSİKOLOG BUSE BAŞAKGİL: “KARNE NOTU ÇOCUĞUN KİMLİĞİNE AİT BİR ÖZELLİK DEĞİLDİR, YAFTALAMAKTAN KAÇININ!”

facebook-paylas
Tarih: 15-01-2025 12:34

KARNE, ÇOCUĞUN DEĞERİNİ BELİRLEYEN BİR ÖLÇÜT DEĞİLDİR!

PSİKOLOG BUSE BAŞAKGİL: “KARNE NOTU ÇOCUĞUN KİMLİĞİNE AİT BİR ÖZELLİK DEĞİLDİR, YAFTALAMAKTAN KAÇININ!”

Sömestr tatilinin geldiği bu günlerde her ne kadar çocukları ve gençleri tatil heyecanı sarmış olsa da kimi ailelerde karne gerginliği yaşanıyor. Sömestr, bazı çocuklara göre tatil ve eğlence iken bazılarına göre ise yaşanan sınav ve not stresi sonrası ailelerle yüzleşme olabiliyor. Bu nedenle, ilkokul dönemi çocuklar için okul başladığında adaptasyon açısından sorun yaşamayacakları bir tatil program önemli olurken; ortaokul ve lise dengi çocuklar için yetişkinlik döneminde farklı sonuçlar doğurması muhtemel, kaygı ve özgüven eksiliğine yol açan duyguların önüne geçmek önemli oluyor.

Sömestr tatili için ebeveyn tutumlarının önemine değinen  Psikolog Buse Başakgil, çocuk ile anne- baba arasındaki iletişim kopukluklarının çocuğun ailesinden uzaklaşarak dış çevreye yönelmesine neden olacağını vurguluyor. Psikolog Buse Başakgil; “Çocuğunuzun karnesini başka karneler ile kıyaslamayın. Akranları ile kıyaslanmak, arkadaşlarının kendisinden daha iyi olduğuna vurgu yapmak, başarısızlıkla suçlamak; çocuğunuzda kaygı, yetersizlik ve özgüven eksikliğine ve hatta değersizlik duygularına yol açar. Bu nedenle karne notlarını değerlendirirken öncelikle karnedeki olumlu yönlere vurgu yapın. Bu durum, onun özgüveninin artmasına, başarı duygusunun pekişmesine zemin hazırlar. Olumlu yönleri vurguladıktan sonra çocuğunuzun kendini ifade etmesine de fırsat vererek başarısızlıklar üzerinde durmak, bu durumun nedenlerini birlikte, suçlayıcı ve yargılayıcı dil kullanmadan değerlendirmek gerekir. Bu nedenle esasında sömestr, başarısız olunan derslerin desteklenmesi ve telafisi için bulunmaz bir fırsattır.” diyor.

“ÇOCUĞUNUZ HAYATTAN VE SİZDEN KOPMA DUYGUSU İLE TANIŞMASIN”

Başarısızlığın geçici bir durum olduğunu belirten Psikolog Buse Başakgil, karnedeki notların çocuğun kimliğine ait bir özellikmiş gibi yaftalanmasının ve “Sen tembelsin, yaramazsın, aklın beş karış havada! Bu gidişle ikinci dönemde sınıfı geçemezsin, bu kadar çalışmayla başarılı olamazsın” gibi söylemlerden uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. Psikolog Başakgil, “Örneklerle belirttiğimiz bu tip cümleler çocukta “Ben hiçbir işe yaramıyorum, hep başarısızım ve öyle kalacağım” algısına sebep olup kaygıyı arttırır, çocuğun özgüvenini azaltır. Çocuk bir alanda başarısız ise ilgi alanları değerlendirilip iyileştirmeye yönelik neler yapılacağına bakılması gerekiyor. Geçmiş yıllarda ailesinin tepkisi nedeniyle karne yüzünden intiharlar gündeme gelmişti. Kırık karne notları yoğun kaygı ve cezalandırma korkusu ile birleşerek, yaşama son verme girişimine neden olabilir. Çocukların aldıkları karne ve sınav notları maalesef onların değerlerini belirleyen bir ölçüt haline geldi. O nedenle çocuklar başarısız olduklarında kendilerini aynı zamanda değersiz hissediyorlar ve bu durum sadece o dönemle kısıtlı kalmıyor. Geleceğe yönelik umutsuzluk, ‘ben yeterince akıllı değilim, çalışkan değilim’ gibi düşünceleri yaratıyor. Kişinin kendine duyduğu değer ve saygıda düşme oluyor. Bu da bazen, çocuğun kendine zarar verici davranışlara başvurmasına neden olabiliyor. Hatta, eğer özellikle öncesinde çocukta depresyon, çok yoğun bir kaygı ve cezalandırılma korkusu varsa bazen yaşamına son verme girişimlerine kadar gidebiliyor.” diyor.

“PAHALI HEDİYE, ÖĞRENME VE GELİŞME HEDEFİNDE SAPMAYA NEDEN OLUYOR”

Okul dönemi çocuk ve gençler için iletişim süreçlerinde hediyenin önemi de değinen Psikolog Buse Başakgil, “Hediye seçiminde daima öncelik sözlü ödül olmalı, daha sonra ise çocuğun istediği, yaşı ve sınıfı ile uyumlu bir maddi ödül olabilir. Maddi ödülün değerinden çok, sembolik anlamı önemlidir. Özellikle ilkokul seviyesinde olan çocuklar için, karmaşık olmayan basit oyuncaklar, boya kalemleri, top, bisiklet, giysi, doğa tatili, sinema ve müze gezileri olabilir. Karne hediyesi olarak bilgisayar, çok pahalı oyuncaklar, değerli takı, cep telefonu, evcil hayvan alımını önermiyoruz. Çocuk ders notlarının yüksek olduğunda pahalı bir hediye ile ödüllendirildiğinde çocuğun birincil hedefi öğrenmek ve gelişmekten çok ödüle ulaşmak olacaktır. Dolayısı ile anne ve baba ile çocuk arasında yapılan hediye anlaşması ya da pazarlığının, öğrenme ve okul başarısına hiçbir katkısı olmayacaktır.”

Ebeveynlerin karne dönemi ile ilgili bazı hatalı kalıp davranış süreçleri olduğunu ifade eden Psikolog Buse Başakgil; “Öncelikle kötü not getirdiği için ilgi duyduğu voleybol, futbol benzeri bir alanı kısıtlamak sıklıkla karşılaştığımız hatalı davranış modellerinden. Ayrıca sürece değil sonuca odaklanmak yani karnedeki notlar kötü gelse dahi dönem içerisinde ders çalıştığı, emek verdiği görülen çocuğun notu kötü diye onu yargılamakta bu duruma dahil olan davranışlardan. Yine karne ilk görüldüğünde ilk önce düşük notlara odaklanıp bunlar üzerinden yorumlar yapmak ve kötü not getirdi diye çocuğunuzu şefkatten, ilgiden ve sevgiden mahrum bırakmak gibi tutumlarda, klinik olarak sıklıkla karşılaştığımız ve onaylamadığımız durumlardır.” dedi.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Keban Haberleri

Bu haber 319 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
4679 Okunma
4647 Okunma
3249 Okunma
1907 Okunma
1057 Okunma
990 Okunma
925 Okunma
744 Okunma
725 Okunma
685 Okunma
559 Okunma
546 Okunma
490 Okunma
484 Okunma
410 Okunma
408 Okunma
336 Okunma
333 Okunma
322 Okunma
320 Okunma
282 Okunma
275 Okunma
266 Okunma
225 Okunma
6028 Okunma
5574 Okunma
5390 Okunma
5361 Okunma
5052 Okunma
4973 Okunma
4893 Okunma
4857 Okunma
4725 Okunma
4679 Okunma
4647 Okunma
4507 Okunma
4383 Okunma
4034 Okunma
3501 Okunma
3249 Okunma
3238 Okunma
2917 Okunma
2065 Okunma
1907 Okunma
1794 Okunma
1632 Okunma
1628 Okunma
1530 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI