Bugun...



TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 43,9’U PSKİLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

ŞİDDET SADECE FİZİKSEL BİR EYLEM DEĞİLDİR! KLİNİK PSİKOLOG NİLSU YAVUZER: “KADINLARA UYGULANAN PSİKOLOJİK ŞİDDET TOPLUMU ETKİLİYOR!”

facebook-paylas
Tarih: 07-03-2025 16:06

TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 43,9’U PSKİLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların uğradığı psikolojik şiddet rakamları, korkutucu bir tabloyu gözler önüne seriyor. Annenin yaşadığı psikolojik şiddet çocuğunu, kadının yaşadığı psikolojik şiddet kültürel normları, sosyal hayatı, aile ilişkilerini ve hatta ekonomik üretkenliği etkileyerek hayata dair tüm süreçleri sekteye uğratıyor.

Toplumda şiddet, genel hatları ile ‘adli vaka’ olarak anıldığı sürece gündem oluyor. Özellikle kadına şiddet konusu, can kayıpları sayıları ile anıldığı için şiddetin sadece fiziksel yüzü görünür kılınıyor. Hâlbuki fiziksel olarak anılmayan ama kişilerin hayatında ciddi olumsuz etkilere neden olan ‘psikolojik şiddet’ oranları, küçümsenmeyecek kadar fazla. Konuyu ‘kadınlara psikolojik şiddet’ çevresinde ele aldığımızda ise toplumun yapı taşları olarak nitelendirilen çocukların sağlıksız süreçlerle büyümesine kadar uzanıyor. Çünkü bilinen klişe; ‘anne ne kadar iyi ve sağlıklı ise çocuk da o denli iyi ve sağlıklıdır’ tanımı, bu noktada tam karşılığını bularak işliyor.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi,Klinik Psikolog Nilsu Yavuzer, psikolojik şiddetin her ne kadar maruz kalan bireyleri ilgilendirdiği bilinse de esasında toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Psikolog Yavuzer; “Psikolojik şiddet, bir kişinin diğerine duygusal ve zihinsel olarak zarar vermek amacıyla kullandığı, manipülatif, aşağılayıcı veya baskıcı davranışları içerir. Aşağılama, suçlama, aşırı eleştirme, tehdit, hakaret etme, utandırma gibi durumlar psikolojik şiddetin sinyalleridir.Şiddet denildiğinde ilk olarak fiziksel şiddet düşünülebilir ancak psikolojik şiddet gizli olduğu için fark edilmesi zordur ve kişinin hayatında ciddi olumsuz etkiler bırakır. Bu duruma maruz kalma süresi uzadıkça kişi özsaygısını yitirmeye başlar, aile ve sosyal ilişkilerinde bozulmalar meydana gelir ve gittikçe yaşamdan izole olan bir döneme girer. Psikolojik şiddet sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun olarak da karşımıza çıkar. Uzun vadede bakıldığında kültürel normları, sosyal ilişkileri ve ekonomik üretkenliği derinden etkileyebilir. Kadınlara uygulanan psikolojik şiddet, zamanla onları toplumdan izole ederek birçok alanda rol almalarını engeller ve bu da cinsiyet eşitsizliğinin daha belirgin olmasına zemin hazırlar.” dedi.

“Kadınların yüzde 43,9’u psikolojik şiddete maruz kalıyor”

Kadınların psikolojik şiddete erkeklerdendaha fazla maruz kaldığını belirten Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi, Klinik Psikolog Nilsu Yavuzer; “Bu durumun birkaç temel sebebinden söz edebiliriz. Toplumsal roller ve cinsiyet normları, ekonomik bağımlılık, kadın – erkek ilişkilerindeki güç dinamikleri, psikolojik şiddetin görünmez olması ve normalleştirilmesi gibi…

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün ulusal düzeyde yaptığı araştırma raporunagöre; ülkemizde kadınların yüzde 43,9’u psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bu sonuçbizlerepsikolojik şiddetin en az diğerleri kadar dikkate alınması gerektiğinigösteriyor. Çünkü yaşanan şiddet fiziksel olarak iz bırakmasa da ilk olarak aile içine yani kadının anne rolüne etki ediyor.” diyor.

 

 

“Çocuğun ilk rol modeli annedir. Annenin ruh sağlığı ise çocuğun gelişiminde önemli bir yere sahiptir.”

“Anne olmak, bebeği doğurmanın ötesinde birçok zorlayıcı sürecide içinde barındırır. Psikolojik şiddet görmüş veya görmekte olan kadınların sadece kendi ruh sağlığını değil aynı zamanda çocuklarıyla kurdukları bağ ve ebeveyn tutumlarını da derinden etkiler. Psikolojik şiddet gören bir anne, stres, kaygı, depresyon, öfke patlamaları gibi sorunlar yaşayabilir ve bunlarla mücadele ederken çocukları ile sağlıklı bir bağ kurması zorlaşır. Ev ortamında sürekli güvensiz ve gergin bir havanın hâkim olması yanında annenin psikolojik şiddete maruz kalması, bitkin ve tükenmiş hissetmesine neden olur. Bu durum annenin, çocuğuna karşı duygusal olarak mesafeli olması, sürekli olarak kaygı halinde olması gibi sonuçları da beraberinde getirir. Çocuk tarafından bakıldığında ise annelerinin mutsuzluklarından dolayı özellikle küçük yaşlarda kendilerini sorumlu hissedebilirler. Aynı zamanda anne çocuğun ilk rol modeli olduğu için annenin yaşadığı olumsuz durumlar, çocuğun ileriki yaşlarda benzer davranışlar ve duygular yaşamasına sebep olabilir. İkili ilişkilerinde sağlıksız ve güvensiz bağlar geliştirebilir, sürekli kendini güvensiz ve kaygılı hissedebilirler.”

Şiddetin her şekliyle mücadele edilmesi gerektiği gibi psikolojik şiddet konusunda da farkındalığın arttırılması gerektiğini vurgulayan Klinik Psikolog Nilsu Yavuzer; “Öncelikle psikolojik şiddetin ne olduğu hakkında bilgilendirmeler yapılmalı ve olası sonuçları ile ilgili kişilerin farkındalık kazanması için destek olunmalı. Sonuç olarak, somut izler bırakmasa da psikolojik şiddeti ciddiye almamız ve bununla mücadele için toplum olarak birbirimize destek olmalıyız.”dedi.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Elazığ Haberleri

Bu haber 556 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
3324 Okunma
2318 Okunma
1667 Okunma
1158 Okunma
1071 Okunma
884 Okunma
766 Okunma
765 Okunma
744 Okunma
742 Okunma
704 Okunma
689 Okunma
687 Okunma
600 Okunma
576 Okunma
575 Okunma
575 Okunma
571 Okunma
568 Okunma
504 Okunma
490 Okunma
473 Okunma
472 Okunma
442 Okunma
4630 Okunma
4542 Okunma
4448 Okunma
4272 Okunma
4269 Okunma
4176 Okunma
3324 Okunma
3291 Okunma
2534 Okunma
2318 Okunma
2233 Okunma
2124 Okunma
1696 Okunma
1667 Okunma
1501 Okunma
1453 Okunma
1429 Okunma
1380 Okunma
1342 Okunma
1286 Okunma
1202 Okunma
1190 Okunma
1158 Okunma
1107 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI