KEBANIN KÖYLERİ: (26) LORİKAN-1
Prof. Dr. Enver ÇAKAR
Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi
19. yüzyılın ilk yarısında Keban Köylerinin idari ve demografik yapısı:
Piran Mezraları: 19. Yüz yılın ilk yarısında Piran adlı bir yerleşme (köy veya mezra) yoktu. Piran yerleşmeleri farklı isimler taşıyan toplam 9 mezradan oluşuyordu. Harput Kazası’na bağlı olan bu mezralar: Sino, Lolikân, Molla,Kulyan, Azizan, Mirali, Gurukuş, Hozikân, ve Pul adlarını taşıyorlardı. Bunlardan Sino ve Lolikân (Lorikan)Mezraları bugünkü Bademli Köyü, Mirali, Kulya ve Molla (Melika) mezraları Beydeğirmeni Köyü, Gurukuş (Kurukuş), Akgömlek Köyü, Hozikan ve Pul Mezraları da Altınkürek Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Dolayısıyla bugün Keban ilçesi dâhilinde köy statüsünde olan üç ayrı Piran yerleşmesi (Bademli, Beydeğirmei ve Altınkürek) bulunmaktadır.
1834 yılında Sino Mezrası’nda 16 hane (kalabalık ailelerden biri Hızıroğlu Hasso’un hanesi, Parçilanlı Aşireti’ne mensuptu. BOA, NFS-d, no: 2675, v.189 b.) ve 44 erkek (tahminen 88 kadın ve erkek) nüfus, Lorikân’da 22 hane ve6 1erkek, (tahminen 122 kadı ve erkek nüfusa sahiplerdi…
……
LORİKAN
Kaynak: biamag/bianet
Yayın tarihi:24 Temmuz 2021
“LORİKAN’lı ADO”
“YığıkiliZülküf” romanı, günümüz Türkiye’sinin edebiyat ortamıyla iki nedenle ayrılabilir; dil ve elle tutulur hikâye örgüsü. Hikâyenin kahramanı “YığıkiliZülküf” adını bir kenar mahalleden alır. Bu kenar mahalle ise Harput denen antik kentin ovasına kurulan şimdiki Elâzığ’ın bir ucundadır. ‘YığıkiliZülküf’ünyazarı,rençber bir ailenin üçüncü oğlu Aziz Aydın Doğan Lorikan’lıdır.Bir sonraki yazı dizimizde, “LorikalıAdo” anlatılacaktır.
(Yazı devam edecektir.)