Tweet |
Prof.Dr. Ali Polat Kebanlı Hemşerimiz ve Keban Denizli Köyü doğumlu olan ve kariyerini Kanada'da sürdüren Prof. Dr. Ali Polat dünya atmosferinin evrimi hakkında yaptığı keşifle daha öncede ödülü almıştı.
Dünya Bilim İnsanları Sıralamasında Kanada'da yaşayan Elazığlı Kebanlı Bilim Adamı Prof. Dr. Ali Polat dünya 8'incisi oldu.
Windsor Üniversitesi`nden Prof. Dr. Ali Polat, Kanada başarılı Yer Bilimleri çalışmaları ile Howard Street Robinson Madalyası verildi.
Prof.Dr. Ali Polat yaptığı açıklamada " Kanada Jeoloji Kurumu’nun (Geological Association of Canada) Prekambriyen (541 milyon ile 4 milyar yıl öncesi dönem) jeolojisi konusunda olağanüstü katkılarda bulunan ve önde gelen Yer bilimcilere verdiği Howard Street Robinson Madalyası ödülüne layık görüldüm.
Beni bu ödüle aday gösteren ve layık gören meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Kanada jeolojide, özellikle de Prekambriyen jeolojisinde dünyada en önde gelen ülkelerden biridir. Ödülün karşılığı olarak Kanada’nın en seçkin üniversitelerinde önümüzdeki aylarda konferanslar vereceğim.
Eğitim ve öğretim yaşamımda bana emeği geçen tüm Cumhuriyet öğretmenlerime, her türlü özveriyi yaparak bana destek veren aileme, adlarını tek tek sayamacağım tüm akrabalarıma ve de arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum. Ben şahsen eğitim ve öğretim yaşamımda kendimi hep çok şanslı gördüm. Çünkü okuduğum her okulda, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında, karşıma bana destek veren adlarını tek tek sayamacağım çok değerli öğretmenler çıktı.
Anaların ve babaların emeklerinin karşılığı hiçbir zaman ödenemez. Hiçbir karşılık beklemeden benim okumam için varlıklarını ortaya koyan 1998’de kaybettiğim sevgili babam Hasan Hüseyin Polat’ın ve sevgili anam Saime Polat’ın gösterdikleri özveri bana hep güç verdi. Bu madalyayı almamda emeği en çok geçen insan ise can yoldaşım, sevgili eşim Mevlüde Polat oldu. Bana sevgisini, yardımını ve güvenini hiçbir zaman esirgemediği ve bilimsel çalışmalarımı rahat bir şekilde yapabilmem için olağanüstü bir özveri gösterdiği için ona çok şey borçluyum. O olmadan olmazdı. Çocuklarım Hasan Hüseyin ve Alp Nihat benim hep yaşama sevinç kaynağım oldular. Çocukluğumun geçtiği güzel köyümün (Denizli, Keban, Elazığ) dağları, taşları ve toprakları bana derin bir doğa sevgisi aşıladı ve doğabilimci olmamda temel neden oldu. Köyümün Cumhuriyet sevdalısı, aydın ve güzel insanları bana hep esin kaynağı oldular.
En zor günlerimizde bize yardım eli uzatan Fatma Koşan ablamıza ve Windsor’daki aile dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu iyi yürekli insanların iyiliklerini unutmak mümkün değil. Bilimsel çalışmalar için Kanada dışına çıktığımda eşime babalık ve çocuklarıma dedelik yapan, bana da ilham kaynağı olan, 2016 yılında aramızdan ayrılan Windsor’daki komşumuz, muhteşem insan Tekin Demir’e de çok şeyler borçluyum. Ne zaman bilgisayar sorunum olsa, yardımıma yetişen değerli arkadaşım Mehmet Akalın’a da teşekkür ediyorum.
Bilim yapmak ailece büyük özveri, sabır ve zorluk gerektiren bir uğraşıdır. Bilimsel çalışmalarımın bir bölümü kuş uçmaz, kervan geçmez dağlarda geçti (Grönland). Bazen haftalarca çadırlarda kaldım, sırtımda 20-25 kg’lık taş dolu çanta ve elimde koca bir balyoz ile sivrisineklerin bol olduğu dereleri ve yüksek eğimli tepeleri aşmak ve bazen de örnek almak için orman içinde saatlerce yürümek zorunda kaldım. Kimi zamanda laboratuvarlarda sabahlara kadar kimyasal deneyler ve analizler yaparak zamanımı geçirdim. Tüm bunları yaparken hiçbir zaman kendimi yorgun hissetmedim. Çünkü Yüce Atatürk’ün bana aşıladığı bilim sevgisinin verdiği enerji, tüm yorgunluklarımı silip süpürdü.
“Bilimsiz yol karanlıktır” Hacı Bektaş Veli “Yaşamda en gerçek yol gösterici bilimdir” Mustafa Kemal Atatürk,Saygılarımla" dedi.