Bugun...



Türk Böbrek Vakfı uyarıyor: Çocuklar ve hamileler pestisit tehlikesi altında

SADECE SEBZE MEYVELERDE DEĞİL, BAKLİYAT, ET, SÜT VE YUMURTA’DA DA PESTİSİTE MARUZ KALABİLİRSİNİZ

facebook-paylas
Güncelleme: 25-12-2024 17:14:08 Tarih: 25-12-2024 10:10

Türk Böbrek Vakfı uyarıyor: Çocuklar ve hamileler pestisit tehlikesi altında

Son zamanlarda gıda üretiminde aşırı tarım ilacı kullanımı, kamuoyunda ciddi bir endişeye yol açıyor. Pestisit kalıntıları, sağlık açısından büyük riskler taşıyor. Özellikle organ nakli olan bireyler, çocuklar ve hamileler bu tehlikeden en çabuk etkilenen gruplar arasında yer alıyor.

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, pestisit kalıntılarının sadece sebzelerle sınırlı olmadığını, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda da pestisitlere rastlanabileceğine dikkat çekiyor. Erk; “Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, ne yediğini iyi bilmelidir. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır. Pestisit kalıntıları, başta organ nakli hastaları olmak üzere birçok kişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.”

Beslenmemizdeki Pestisitlerin Etkileri

TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, pestisitlerin beslenmemize olan etkilerini ayrıntılı bir şekilde açıklıyor.“Pestisitler, tarım ürünlerini zararlılardan korumak ve verimliliği artırmak için kullanılan kimyasallardır. Ancak bu kimyasallar, doğrudan sağlığımıza zarar verebilecek kalıntılar bırakabilir.”

Pestisitlerin En Çok Bulunduğu Besinler

  • Sebze ve Meyveler: Elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü olan ürünler daha fazla pestisit tutabilir.
  • Tahıllar ve Baklagiller: Buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünler pestisitlere maruz kalabilir.
  • Hayvansal Gıdalar: Hayvan yemlerindeki pestisitler, et, süt ve yumurtaya bulaşabilir.

Pestisitlerin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Uzun süreli ve yoğun pestisit maruziyeti, şu sağlık sorunlarına neden olabilir:

  • Hormonal düzensizlikler
  • Sinir sistemi hasarı
  • Kansere yol açabilecek toksik etkiler
  • Üreme bozuklukları

Özellikle çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan (organ nakli olanlar) bireyler bu etkilerden daha fazla zarar görebilir.

Pestisit Maruziyetini Azaltmak İçin Pratik Öneriler:

Diyetisyen Aydın, pestisitlere maruziyeti azaltmak için şu adımları öneriyor:

  • Sebze ve meyveleri bol suda yıkayın, sirkeli veya karbonatlı suda bekletin.
  • Kabukları soyulabilen ürünlerin kabuklarını soyun.
  • Organik sertifikalı ürünleri tercih edin.
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

TBV Başkanı Timur Erk: Tarım politikaları gözden geçirilmeli, toplumsal bilinçlendirme çalışmaları ve denetimler arttırılmalı”

TBV Başkanı Timur Erk: “Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, pestisit kullanımını azaltmaya yönelik tarım politikalarını desteklemek ve kamuoyunda bu konuda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek büyük önem taşıyor. Pestisitlerde doz çok önemlidir, bunun hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hem bilinçlendirme hem denetim çalışmaları yapılmalıdır.” dedi.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Sağlık Haberleri

Bu haber 328 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
5194 Okunma
4756 Okunma
4179 Okunma
2762 Okunma
1369 Okunma
1297 Okunma
1259 Okunma
1243 Okunma
1217 Okunma
1069 Okunma
1034 Okunma
888 Okunma
858 Okunma
809 Okunma
685 Okunma
671 Okunma
652 Okunma
601 Okunma
596 Okunma
544 Okunma
520 Okunma
383 Okunma
370 Okunma
329 Okunma
5194 Okunma
4756 Okunma
4555 Okunma
4206 Okunma
4179 Okunma
3824 Okunma
3764 Okunma
3455 Okunma
3341 Okunma
3303 Okunma
3067 Okunma
2762 Okunma
2715 Okunma
2616 Okunma
2576 Okunma
2490 Okunma
2454 Okunma
2319 Okunma
1944 Okunma
1828 Okunma
1810 Okunma
1777 Okunma
1770 Okunma
1709 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI