1971 yılında Merzifon’a tayin olduktan çok sıkıntılı bir görevin içinde bulduk kendimizi, Merzifon üsü intikal birliğiydi. Yılın yarısına yakın bölümünü Adana/İncirlik, Sivas, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır’a intikal ederek dönüyorduk birliğimize. Döndükten sonra da nöbetler ve gece uçuşları nedeniyle evimize vakit ayırma imkanı kalmıyordu. Gittiğimiz intikaller arasında her yıl gittiğimiz ve bir hafta süren Batman intikali vardı. Bu intikal her yıl SENTO(*) dahilinde yapılan Şahbaz tatbikatı nedeniyle yapılıyordu. 50 yıl önce, 1974 yılının haziran ayında da bu tatbikat nedeniyle Batman'a intikal ettik. Batman’da bizim uçaklarımız İran'a, onların uçakları da Batman’a gelerek yerleştiler, fakat uçuşlar geliş ve gidişlerle sınırlıydı. Bize gelen İran personeli kaldıkları süre boyunca Türkiye'nin çeşitli illerine gezilere çıkarıldılar. Bizler de uçuşun olmadığı bu ara günlerde öğleden sonraları şehre çıkıyor, Batman’da gezerek vakit geçiriyorduk. Bazı günler istasyon civarındaki oturaklı kahvelere oturarak çayımızı içiyor, kaçakçılar pazarını dolaşarak alış veriş yapıyor, bazen de şehrin girişinde bulunan askeri gazinoda yemek yeyip birliğe dönüyorduk.
Haftanın son günü İran'dan gelen uçakları ülkelerine uğurladık. İran'dan dönen uçaklarımızdan arızalı olanların arızalarını giderek birliğimize uğurladık ve gelen nakliye uçaklarına malzemelerimiz yükledikten sonra kendimiz de uçağa binerek birliğimize hareket ettik. Merzifon’a akşamın geç saatlerinde vardığımızda yeni bir sürprizle karşılaştık. Batman’a gelmeyip birlikte kalan uçaklarımız; Antalya, Çiğli ve Bursa’ya intikal etmişlerdi. Bizi evlerimize götürmek üzere gelen mesai araçlarına daha binmeden, yetkililer “Yarın Akhisar’a intikale gidilecek ve bu intikal uzun sürebilir, sabah mesaiye hazırlıklı gelin” diye ikaz ettiler. Gerekçe: Yunanistan ile olan gerginlik gösteriliyordu ve intikalin süresi belli değildi.
Eve vardığımda gece olmuştu. Eşimle ve çocuğumla kısa bir süre hasret giderdikten sonra “Hanım sana zahmet valizimdeki kirli çamaşırları al, temiz çamaşırlarımı valizime yerleştir yarın Akhisar’a gidiyoruz” dediğimde yüzler gerildi ama başka çaremiz yoktu. O gece geç saatlere kadar oturduk sohbet ettik. Bir buçuk yaşındaki kızım bir şeyler sezinlemiş gibi yatmıyor, sürekli etrafımda “Ali baba bu ne, Ali baba bu nasıl olacak?” gibi sorularla dikkati kendi üzerine çekmeye çalışıyordu. Nihayetinde onu yatırarak bizler de yataklarımıza çekildik. Sabah uyandığımızda kahvaltımızı yaptık ve tekrar vedalaşarak ayrılmak zorunda kaldık.
Birliğe gelir gelmez yoğun bir çalışma içerisine girdik. İntikal ile ilgili hazırlıklar yapıldı ve önce uçaklarla ilgili malzemeler ve personelin bir bölümü nakliye uçağıyla gönderildi. Onlar gidecek uçaklarımızı karşılayıp yerlerine yerleştireceklerdi. Birlikte kalan bizler uçaklarımızı gönderdikten sonra nakliye uçağı ile Akhisar’a hareket ettik. Hava birliklerinin birçoğu yer değiştirmişti; Konya, Balıkesir, İzmir ve Adana/İncirlik meydanlarına intikaller gerçekleşmişti. Merzifon 5. Üs dörde bölünmüştü. Uçakların bir bölümü Yunanistan’dan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı önleme görevi, bir bölümü de Kıbrıs'ta belirlenen hedefleri bombalamak üzere planlanmış ve bu plan dahilinde uçaklarımızı harbe hazır duruma getirip beklemeye başladık.
Bizler intikal ettiğimiz birliklerde harbe hazır beklerken Türkiye, İngiltere ve Yunanistan arasında sürdürülen görüşmeler de devam ediyordu. Bu görüşmelerde sonuç alınamayacağı anlaşılınca, 20 Temmuz günü sabahı gün ağarmadan birince harekat başlatıldı. Harekat boyunca gece ve gündüz var gücümüzle çalışarak bir yandan uçakların en kısa sürede hazırlanmasına, diğer yandan yara alan veya arıza yapan uçakları onarılarak harbe hazır duruma getirmek için canla başla çalıştık. 22 Temmuz’da bitirilen harekat başarıyla sonuçlanmıştı. Fakat aldığımız haberlere göre: yönetim hatasından kendi uçaklarımızla Kocatepe Muhribini batırmıştık. Kıbrıs'ta harekata katılan birkaç uçağımızı kaybetmiştik. Ege kıyılarında uçan bir helikopterin düşman uçağı olduğu ihbarı üzerine Balıkesir 9. Üs’te bomba yüklü uçakların tamamına kalkış emri verilmiş ve havalanan uçaklar verilen emrin yanlış algılanması sonucu yüklerini atış sahasına boşaltırken patlayan bombaların sesinden Balıkesir’in Yunanistan tarafından bombalandığına inanan halk sığınaklara kaçmayı tercih etmişti.
Ateş kes ilan edilmiş ve yeniden görüşmeler başlamıştı. Cenevre’de başlayan görüşmelerde sonuç alınamayınca 14 Ağustos günü ikinci harekat başlatıldı. Aynı özveriyle herkes görevini sürdürüyordu. Nihayet 17 Ağustos akşamı ikinci harekat tamamlanmıştı, fakat üçüncü veya dördüncü harekat ihtimal dahilinde olduğundan her an hazırlıklı olmak zorundaydık. Gelecek emrin sonuçlarını beklemekten başka çaremiz yoktu. Beklerken boş durulmuyordu; gündüz eğitim uçuşları, akşam yeni bir harekatın başlama ihtimaline karşı uçakların harbe hazır duruma getirilmesi gerekiyordu. Yoğun iş yüküne rağmen gelen haberler ortamın yumuşamaya başladığı yönündeydi.
1974 yılı Eylül ayında, Türkiye-Yunanistan arasındaki gerginlik nispetten azalmaya başlayınca intikalde ki doğu birlikleri ana üslerine dönmeye başladılar. Eylül ortalarıydı, bize hazırlanmamız söylendi. Nihayet eşlerimiz ve çocuklarımızla üç buçuk aydan fazla süren hasretlik bitecekti. Toparlandık ve gelen nakliye uçaklarıyla birliğimize döndük. Uzun bir süre birliğimizde kalmayı umuyorduk, fakat gelişen olaylar karşılaştığımız sürprizle yaşadığımız zor günleri unutturmuştu. Biz etle tırnak gibi bir aileyiz diyen ailenin büyükleri Kıbrıs müdühalesini kendi çıkarlarını kullanınca kıyametler kopmuş, meslek ve aile yaşamımızı derinden yaralayacak olan yeni bir dönem başlamıştı. Bizler tutukevlerine savrulurken bu durumdan en fazla eş ve çocuklarımız perişan olacaklardı...
(*) CENTO (Merkezi Antlaşma Teşkilatı): 1955 yılında Sovyetler Birliğinin tehdidini azaltmak amacıyla Bağdat Paktı olarak Türkiye, İran, Irak Pakistan ve İngiltere ortak iş birliği ile kuruldu. 1958 yılında Irak’ın paktan ayrılması sonucu ABD’nin de dahil olduğu işbirliği İranda Şah iktidarının devrildiği tarihe kadar devam etti.
Keban Gazetesi - https://keban.com.tr/