Bugun...


YAZAR : AV.LEVENT BİLGİN

facebook-paylas
KEBAN’DA BEYLER-1
Tarih: 27-05-2024 16:10:00 Güncelleme: 28-05-2024 15:28:00


*Yerel seçimlerde ilçe yerel yönetim kademelerine seçilen tüm hemşerilerimi Belediye Başkanlığına seçilen Yücel DOĞAN kardeşimizin şahsında kutluyorum.  Seçimlerin kazananının Keban olduğuna inanıyorum.

Keban’da Beyler konusunun ilk yazısını yazmadan evvel kiminle başlamam gerektiğini çok düşünmüştüm. Yaşayan birinci kuşak Kebanlılarında fikirlerini almıştım. Sonuçta bu yazıya Oruçzadelerden Fahri (ARICA) Bey ile başlamaya karar verdim. Fahri Bey Oruçzadelerden Hasan Efendi ile Zeliha Hanımın 1902 doğumlu ikinci çocuklarıdır.  Fahri Bey’in bugün ilçemizde kimsesi kalmamıştır. Evleri bugünkü Harabalı İbrahim SOLMAZ’ın oturduğu evdir. Bu ev hemen hemen orijinal şekliyle günümüze kadar ulaşmış birkaç Keban evinden biridir. Çocukluğumuzda Fahri Beyler bu evi satıp ilçeden ayrılmalarına rağmen büyüklerimiz yer tarif ederken “Fahri Beylerin evin orada” gibi tabirlerle bu evi ve ilk sahibini gündelik söyleyişlerinde yaşatıyorlardı. Bugün bu evi başvuru noktası alarak bir yer tarif etsek zannediyorum kimse gideceği yeri bulamaz çünkü koca bir kuşak bizleri bırakıp ebediyete göçtü.

Fahri Bey iki evlilik yapmıştır. 10 Ekim 1929 yılında evlendiği ilk eşi; annesi Sebiha Hanım tarafından Faik Efendi’nin, babası Mehmet Rıfat Efendi tarafından İbrahim Ünlü (İboş Ağa)’nın torunu olan Mevlüdiye Hanımdır. Fahri Bey’in bu evliliğinden 16 Kasım 1933 tarihinde Hasan Necmettin adlı bir çocukları olmuştur. Hasan Necmettin Bey henüz iki yaşındayken annesini kaybetmiştir. İlkokulu Keban’da okuduktan sonra askeri okula yazılmış ve Hava Harp Okulu’nubitirerek ilçemizin ilk savaş pilotu olmuştur. Hasan Necmettin Bey 02 Nisan 2002 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir. Hasan Necmettin Bey’in Bandırmalı Merzuka Hanımla evliliklerinden Mevlüde Nur ve Göker adlarında iki çocukları olmuştur. Oğlu Elektronik mühendisi Göker Ağabey dört yıl evvel Keban’a baba toprağını görmeye geldi. Kendisini Cem BAYINDIR ve Mehmet ORUÇ ile gezdirdik. İlçemizi çok beğenmişti. Ayrılırken buradan bir mülk alıp yerleşmek istiyorum demişti anacak Göker Ağabey geçtiğimiz yıl geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu genç yaşta aramızdan ayrıldı. Tanrının sonsuz rahmeti üzerine olsun. Hasan Necmettin Bey’in kızı Ekonomi Profesörü Nur Hanım ABD Carolina Eyaleti Campbell Üniversitesinde öğretim görevlisidir.

Fahri Bey ilk eşinin vefatından iki yıl sonra Arapgirli Abdulkadir Efendi ve Münevver Hanım’ın kızları Ayşe Fikriye Hanım (1919-1980) ile evlenmiştir. Bu evliliklerinden sırasıyla Nuray (1939), Nesrin Olcay (1942) ve Ahmet İlhan (1949-2003) adlarında üç çocukları olmuştur. Merhum Ahmet İlhan Bey’in oğlu Fahri Arıca da  tıp doktorudur. Kızı Nesrin Olcay Hanım ilçemizde öğretmenlik yapan Mithat ERAY Bey ile evlenmiştir.

Fahri Bey tanıyanların anlattığı kadarıyla son derece alçakgönüllü ve kibar bir kişi olarak anlatılmaktadır. Önceleri PTT’de memur olarak çalışmış daha sonraları muhtemelen Keban Barajının jeolojik incelemeleri çalışmaları zamanında Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nde çalışmıştır. Bir dönem de Etibank’ta müdür yardımcısı olarak görev yaptığını torunu Fatma Figen BALİBEYOĞLU Hanımdan öğrendim. Tanıyanların anlatısına göre Fahri Bey okumaya çok düşkün biridir. Okumaya düşkün birinin de mutlaka bir kitaplığı vardır. Bu kitaplar muhafaza edilmiş midir? Bu konularda herhangi bir bilgi edinemedim.

Fahri Bey ile elimde olan 28.03.1952 tarihli bir tapu senedi mevcut. Bu senede göre Fahri Bey’in Dicle PTT atlı dağıtıcısı Hüseyin NİKSARLI adlı bir şahsın ev, ahır ve bahçedeki %50 hissesini 400 TL bedelle satın aldığı görülmektedir. Senette bu satışa tanıklık edenlerin Rıza ORUÇ ve Abdullah KAYA (Ali KAYA) olduğu yazılı. Bu satış mülkün belirli bir yüzdesinin satışı olduğuna göre muhtemelen mirastan intikaldir. Bundan dolayı satışı yapan şahsın Fahri Bey’in ağabeyi Hüseyin olması kuvvetle muhtemeldir. Sadece soyadının NİKSARLI olması bir soru işareti yaratmaktadır.

Fahri Bey1958 yılında Keban’da vefat etmiştir. Eşi Ayşe Fikriye Hanım uzun yıllar Keban’da yaşadıktan sonra 1960’lı yılların sonunda Keban’dan ayrılıp Ankara’ya yerleşmişlerdir.Fahri Bey’in ailesinden ebediyete intikal edenlere Tanrıdan Rahmet, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar dileklerimle yazımızı sonlandıralım. Şiir bölümünde Özdemir ASAF’ın “Kalmak Türküsü” adlı şiirini beğenilerinize sunuyorum. Fotoğraf bölümünde Fahri Bey ve ailesinin resimlerini sunuyorum.

KALMAK TÜRKÜSÜ

 

Daha gidilecek yerlerimiz var

Şu sohbetini dinler gideriz.

Coştukça şarkılar, türküler, sazlar

Rakı mı, şarap mı, içer gideriz.

 

Geçse de umudun baharı yazı

Gözlerde kalıyor yaşanmış izi

Kimseler kınamaz burada bizi

Ne varsa hesabı öder gideriz.

 

Söyleyecek sözü olan anlatsın

İsterse içine yalan da katsın

Yeter ki kendinden, bizden söz etsin

Yalanı doğruyu sezer gideriz.

 

Neler gördük neler bu güne kadar

Daha gidilecek yerlerimiz var

Bizi buralarda unutamazlar

Kalacak bir türkü söyler gideriz.

 

Sevgiye var olduk sevdik sevildik

Kavgalara girdik öldük, dirildik

Bir anlam fırını içinde piştik

Anlamlı güzeli sever gideriz.



Bu yazı 676 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
2493 Okunma
1931 Okunma
1609 Okunma
1362 Okunma
1001 Okunma
862 Okunma
763 Okunma
682 Okunma
638 Okunma
620 Okunma
570 Okunma
502 Okunma
493 Okunma
477 Okunma
445 Okunma
432 Okunma
420 Okunma
390 Okunma
3969 Okunma
3615 Okunma
3526 Okunma
3254 Okunma
2971 Okunma
2493 Okunma
2146 Okunma
2052 Okunma
1931 Okunma
1930 Okunma
1827 Okunma
1609 Okunma
1468 Okunma
1362 Okunma
1250 Okunma
1185 Okunma
1064 Okunma
1053 Okunma
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI