Bugun...



‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile ArapgirKızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2025 14:32

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile ArapgirKızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

Arapgir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan tescil süreci başarıyla tamamlanarak, bu eşsiz lezzet coğrafi işaret tescil belgesi ile koruma altına alındı. Yöresel mutfağın önemli bir unsuru olan Arapgir Kızartması, hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayacak hem de gelecek nesillere özgün haliyle aktarılacak.

Arapgir'in geleneksel lezzetlerinden biri olan Arapgir Kızartması, düğünlerde ikram edilen özel bir yemek olarak kültürel mirasımızı yaşatmaya devam ediyor. Bu özel yemek, bölgedeki düğünlerin en önemli öğelerinden biri haline gelmiş durumda. Hem lezzetiyle hem de sunumuyla misafirlere unutulmaz bir tat deneyimi yaşatan Arapgir Kızartması, geçmişten günümüze kadar süregelen bir gelenek olarak, düğünlerde yerini alıyor.

Arapgir Kızartması; koyun, kuzu ya da keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin, sade veya soslu olarak eritilmiş tereyağında hafif ateşte tüm yüzeylerinin kızartılması, soğan ve soslu haliyle sıcak su eklenerek pişirilmesi suretiyle yapılan bir et yemeğidir.

Arapgir Kızartması iki farklı yöntemle yapılır. İlk yöntemde et sade olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir ve sosu eklenir. İkinci yöntemde ise et soslu olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir. Etler derin bir tencerede eritilen tereyağında kaşık yardımıyla çevrilerek aroma ve sıcaklık kazanır. Bu işlem, kısık ateşte yapıldığında etin rengi yavaşça değişir ve eriyen tereyağı, etin aromasıyla birleşir. Arapgir Kızartmasının özelliği, kemikli etlerin eritilmiş tereyağında çevrilerek tüm yüzeyinin kızartılması ve iki farklı usulle pişirilmesidir.

Tescil belgesinin alınmasıyla Arapgir Kızartması, artık sadece bir yemek değil, Arapgir'in kültürünün bir parçası olarak da korunacak ve tanıtılacaktır.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Arapgir Haberleri

Bu haber 930 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
3194 Okunma
3111 Okunma
2974 Okunma
2956 Okunma
1910 Okunma
1801 Okunma
1142 Okunma
949 Okunma
836 Okunma
792 Okunma
767 Okunma
613 Okunma
584 Okunma
553 Okunma
532 Okunma
519 Okunma
474 Okunma
421 Okunma
359 Okunma
350 Okunma
347 Okunma
345 Okunma
345 Okunma
344 Okunma
4383 Okunma
4305 Okunma
4225 Okunma
3937 Okunma
3252 Okunma
3194 Okunma
3111 Okunma
2974 Okunma
2956 Okunma
2051 Okunma
1910 Okunma
1801 Okunma
1770 Okunma
1686 Okunma
1567 Okunma
1483 Okunma
1454 Okunma
1248 Okunma
1240 Okunma
1142 Okunma
1139 Okunma
1127 Okunma
1106 Okunma
1099 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI