Bugun...



‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile ArapgirKızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2025 14:32

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

‘’Arapgir Kızartması’’ Coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillendi

Malatya’nın Arapgir ilçesine özgü ve uzun yıllardır sofraları süsleyen Arapgir Kızartması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak tescillendi. Bu belge ile ArapgirKızartması’nın geleneksel yapısı, üretim yöntemi ve lezzeti resmiyet kazandı.

Arapgir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan tescil süreci başarıyla tamamlanarak, bu eşsiz lezzet coğrafi işaret tescil belgesi ile koruma altına alındı. Yöresel mutfağın önemli bir unsuru olan Arapgir Kızartması, hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayacak hem de gelecek nesillere özgün haliyle aktarılacak.

Arapgir'in geleneksel lezzetlerinden biri olan Arapgir Kızartması, düğünlerde ikram edilen özel bir yemek olarak kültürel mirasımızı yaşatmaya devam ediyor. Bu özel yemek, bölgedeki düğünlerin en önemli öğelerinden biri haline gelmiş durumda. Hem lezzetiyle hem de sunumuyla misafirlere unutulmaz bir tat deneyimi yaşatan Arapgir Kızartması, geçmişten günümüze kadar süregelen bir gelenek olarak, düğünlerde yerini alıyor.

Arapgir Kızartması; koyun, kuzu ya da keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin, sade veya soslu olarak eritilmiş tereyağında hafif ateşte tüm yüzeylerinin kızartılması, soğan ve soslu haliyle sıcak su eklenerek pişirilmesi suretiyle yapılan bir et yemeğidir.

Arapgir Kızartması iki farklı yöntemle yapılır. İlk yöntemde et sade olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir ve sosu eklenir. İkinci yöntemde ise et soslu olarak hazırlanıp tereyağı ile harmonize edilir. Etler derin bir tencerede eritilen tereyağında kaşık yardımıyla çevrilerek aroma ve sıcaklık kazanır. Bu işlem, kısık ateşte yapıldığında etin rengi yavaşça değişir ve eriyen tereyağı, etin aromasıyla birleşir. Arapgir Kızartmasının özelliği, kemikli etlerin eritilmiş tereyağında çevrilerek tüm yüzeyinin kızartılması ve iki farklı usulle pişirilmesidir.

Tescil belgesinin alınmasıyla Arapgir Kızartması, artık sadece bir yemek değil, Arapgir'in kültürünün bir parçası olarak da korunacak ve tanıtılacaktır.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Arapgir Haberleri

Bu haber 772 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
4358 Okunma
4301 Okunma
3803 Okunma
2512 Okunma
1638 Okunma
1179 Okunma
1129 Okunma
1115 Okunma
964 Okunma
812 Okunma
784 Okunma
764 Okunma
720 Okunma
705 Okunma
681 Okunma
654 Okunma
612 Okunma
603 Okunma
560 Okunma
551 Okunma
510 Okunma
493 Okunma
414 Okunma
413 Okunma
5919 Okunma
5491 Okunma
5274 Okunma
5146 Okunma
4983 Okunma
4960 Okunma
4904 Okunma
4832 Okunma
4830 Okunma
4588 Okunma
4581 Okunma
4578 Okunma
4358 Okunma
4301 Okunma
4149 Okunma
4068 Okunma
3803 Okunma
3433 Okunma
2512 Okunma
2231 Okunma
2163 Okunma
2054 Okunma
2007 Okunma
1937 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI