Bugun...



Bir Yanda Açlık, Diğer Yanda Obezite: Gıdanın Adaletsiz Dağılımı Dünyayı Tehdit Ediyor

Her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kutlanan Dünya Gıda Günü, bu yıl “Hiç kimseyi geride bırakma: Sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir gıdaya erişim” temasıyla dünyada açlıkla mücadeleye, gıda güvenliğine ve sürdürülebilir tarıma dikkat çekiyor.

facebook-paylas
Tarih: 23-10-2025 08:15

Bir Yanda Açlık, Diğer Yanda Obezite: Gıdanın Adaletsiz Dağılımı Dünyayı Tehdit Ediyor

Her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kutlanan Dünya Gıda Günü, bu yıl “Hiç kimseyi geride bırakma: Sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir gıdaya erişim” temasıyla dünyada açlıkla mücadeleye, gıda güvenliğine ve sürdürülebilir tarıma dikkat çekiyor.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm BaşkanıDr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, gıdaya erişimin temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, “Bugün dünyada yaklaşık 735 milyon insan kronik açlık yaşarken, aynı anda 2 milyar insan fazla kilolu veya obeziteyle mücadele ediyor. Bu tablo, gıdanın yalnızca üretimiyle değil; dağılımı, erişimi ve israfıyla ilgili ciddi bir küresel soruna işaret ediyor” dedi.

Yenipınar, besin güvenliği ve beslenme hijyeninin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, güvenli olmayan gıdaların gıda zehirlenmeleri, enfeksiyonlar ve uzun vadede obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. “Gıdanın sadece miktarı değil; kalitesi, içeriği, saklanma koşulları ve hijyenik üretimi de en az o kadar önemlidir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve özel gereksinimli bireyler gıda kaynaklı risklere karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle gıda güvenliği, yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorumluluktur” diye konuştu.

Dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin her yıl israf edildiğine dikkat çeken Yenipınar, bu israfın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda su, toprak, enerji ve emek kaybı anlamına geldiğini söyledi. “İklim değişikliğiyle birlikte tarım alanlarının daralması, su kaynaklarının azalması ve üretim maliyetlerinin artması, gıdaya erişimi giderek zorlaştırıyor. Bu nedenle sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek, yerel üreticileri korumak, mevsimsel ürünleri tercih etmek ve gıda israfını azaltmak, gelecek nesillerin gıda hakkını korumak açısından kritik öneme sahip” dedi.

Yenipınar, Dünya Gıda Günü’nün yalnızca bir farkındalık günü değil, aynı zamanda bir davranış değişikliği çağrısı olduğuna dikkat çekerek, “Her birey günlük yaşamında küçük ama etkili adımlarla büyük bir fark yaratabilir. Gerektiği kadar satın almak, artan yiyecekleri değerlendirmek, ambalajlı ürünleri israf etmemek, yerel üreticiden alışveriş yapmak ve bitkisel ağırlıklı, dengeli beslenmeye özen göstermek hem bireysel sağlığımızı hem de gezegenimizin geleceğini korur” ifadelerini kullandı.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Sağlık Haberleri

Bu haber 344 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
4495 Okunma
3839 Okunma
3259 Okunma
765 Okunma
673 Okunma
625 Okunma
615 Okunma
604 Okunma
598 Okunma
536 Okunma
534 Okunma
451 Okunma
396 Okunma
339 Okunma
330 Okunma
319 Okunma
297 Okunma
266 Okunma
249 Okunma
5327 Okunma
5077 Okunma
4851 Okunma
4811 Okunma
4662 Okunma
4569 Okunma
4495 Okunma
4454 Okunma
4167 Okunma
4117 Okunma
4047 Okunma
4001 Okunma
3992 Okunma
3861 Okunma
3840 Okunma
3839 Okunma
3728 Okunma
3560 Okunma
3271 Okunma
3259 Okunma
2953 Okunma
2350 Okunma
1555 Okunma
1502 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI