Bugun...



Bir Yanda Açlık, Diğer Yanda Obezite: Gıdanın Adaletsiz Dağılımı Dünyayı Tehdit Ediyor

Her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kutlanan Dünya Gıda Günü, bu yıl “Hiç kimseyi geride bırakma: Sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir gıdaya erişim” temasıyla dünyada açlıkla mücadeleye, gıda güvenliğine ve sürdürülebilir tarıma dikkat çekiyor.

facebook-paylas
Tarih: 23-10-2025 08:15

Bir Yanda Açlık, Diğer Yanda Obezite: Gıdanın Adaletsiz Dağılımı Dünyayı Tehdit Ediyor

Her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kutlanan Dünya Gıda Günü, bu yıl “Hiç kimseyi geride bırakma: Sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir gıdaya erişim” temasıyla dünyada açlıkla mücadeleye, gıda güvenliğine ve sürdürülebilir tarıma dikkat çekiyor.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm BaşkanıDr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, gıdaya erişimin temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, “Bugün dünyada yaklaşık 735 milyon insan kronik açlık yaşarken, aynı anda 2 milyar insan fazla kilolu veya obeziteyle mücadele ediyor. Bu tablo, gıdanın yalnızca üretimiyle değil; dağılımı, erişimi ve israfıyla ilgili ciddi bir küresel soruna işaret ediyor” dedi.

Yenipınar, besin güvenliği ve beslenme hijyeninin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, güvenli olmayan gıdaların gıda zehirlenmeleri, enfeksiyonlar ve uzun vadede obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. “Gıdanın sadece miktarı değil; kalitesi, içeriği, saklanma koşulları ve hijyenik üretimi de en az o kadar önemlidir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve özel gereksinimli bireyler gıda kaynaklı risklere karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle gıda güvenliği, yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorumluluktur” diye konuştu.

Dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin her yıl israf edildiğine dikkat çeken Yenipınar, bu israfın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda su, toprak, enerji ve emek kaybı anlamına geldiğini söyledi. “İklim değişikliğiyle birlikte tarım alanlarının daralması, su kaynaklarının azalması ve üretim maliyetlerinin artması, gıdaya erişimi giderek zorlaştırıyor. Bu nedenle sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek, yerel üreticileri korumak, mevsimsel ürünleri tercih etmek ve gıda israfını azaltmak, gelecek nesillerin gıda hakkını korumak açısından kritik öneme sahip” dedi.

Yenipınar, Dünya Gıda Günü’nün yalnızca bir farkındalık günü değil, aynı zamanda bir davranış değişikliği çağrısı olduğuna dikkat çekerek, “Her birey günlük yaşamında küçük ama etkili adımlarla büyük bir fark yaratabilir. Gerektiği kadar satın almak, artan yiyecekleri değerlendirmek, ambalajlı ürünleri israf etmemek, yerel üreticiden alışveriş yapmak ve bitkisel ağırlıklı, dengeli beslenmeye özen göstermek hem bireysel sağlığımızı hem de gezegenimizin geleceğini korur” ifadelerini kullandı.

 




Editör: Keban Gazetesi / Keban Haber / Sağlık Haberleri

Bu haber 295 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
3998 Okunma
3789 Okunma
3652 Okunma
2713 Okunma
943 Okunma
763 Okunma
715 Okunma
685 Okunma
665 Okunma
638 Okunma
596 Okunma
573 Okunma
568 Okunma
566 Okunma
506 Okunma
504 Okunma
476 Okunma
458 Okunma
434 Okunma
427 Okunma
388 Okunma
374 Okunma
359 Okunma
345 Okunma
5150 Okunma
5054 Okunma
4780 Okunma
4754 Okunma
4663 Okunma
4259 Okunma
4030 Okunma
3998 Okunma
3906 Okunma
3878 Okunma
3789 Okunma
3652 Okunma
3624 Okunma
3599 Okunma
3557 Okunma
3549 Okunma
3461 Okunma
2812 Okunma
2793 Okunma
2713 Okunma
2212 Okunma
1944 Okunma
1648 Okunma
1604 Okunma
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI